petak, 26. svibnja 2017.

Zašto nastaje mrena?


Uzroci nastajanja mrena mogu biti različiti. Kod svih mrena je u suštini došlo do poremećaja metabolizma i ishrane same leće. Mrene mogu biti urođene, ali najčešće su takozvane „staračke“ povezane s dobi, odnosno starenjem. To ne podrazumijeva automatski visoku životnu dob – starost koja se smatra da nastupa iznad 65. godina života, već se nerijetko javlja i ranije u pedesetima pa čak i ranije. Nastanak mrene pospješuju bolesti kao što je dijabetes, kronično uzimanje nekih lijekova kao npr. kortikosteroidi i čimbenici okoliša. Također, velika izloženost ultravioletnom (sunce, solariji), rendgenskom i mikrovalnom zračenju, rad u hladnjačama kao i izloženost velikim temperaturama (ljevaonice, željezare i sl.) doprinose nastanku mrene. Siva mrena ili katarakta se isto može razviti nakon tupih i drugih ozbiljnih ozljeda oka. Kad se jednom leća počne mutiti ona se ne može razbistriti, već može ostati samo stacionarna („mirovati“) neko vrijeme ili postupno napredovati.

Specifične prevencije nastanka ili liječenja mrene nema. Poželjno je smanjiti negativni utjecaj UV zraka nošenjem odgovarajućih sunčanih naočala, dobro regulirati kronične metaboličke bolesti i uzimati hranu bogatu vitaminima (posebice C vitaminom), mineralima i antioksidansima. Potrebno je smanjiti ili u cijelosti prekinuti pušenje.

Mrena se može riješiti samo operacijom koja je danas izuzetno učinkovita i vraća vid na normalu, osim u slučaju drugih bolesti oka ili degeneracije. Operacija mrene danas je najizvođenija operacija na ljudskom tijelu. Kod operacije se odstrani zamućena leće i ugradi umjetna leće u oko koja tu ostaje doživotno. Danas postoje razne vrste leća za različite potrebe i njima se ujedno i korigira dioptrija.

Saznajte višena blogu Klinike Svjetlost.

Nema komentara:

Objavi komentar