četvrtak, 30. ožujka 2017.

Možda i Vi imate sindrom suhog oka?

Svi smo nekako nakon ljetnih vrućina i gužvi zbog furešti priželjkivali hladnije dane i malo odmora. Osim lijepih stvari i veselja koje sa sobom nose predstojeći blagdani, hladnoća je nešto što ih uobičajeno prati, a što i priliči dobu godine. Hladnoće se ne treba bojati, a osim potrebe da se toplo obučemo i dobro zagrijemo svoje domove, moramo voditi brigu i o zaštiti očiju.

Pojačano suzenje očiju osobito pri boravku na otvorenom ako je jako vjetrovito, magljenje vida, osjećaj peckanja, žuljanja kao da je prašina u očima dok boravimo u toplini doma najčešći su simptomi suhog oka, stanja koje se jako često javlja i zahvaća sve dobne skupine.

Suho oko osim navedenih simptoma može izazvati i neugodne smetnje poput jake iritacije odnosno crvenila očiju, konstantnog pojačanog suzenja, pojačane osjetljivosti na svjetlo, a kod uznapredovalih smetnji moguća je i sekundarna infekcija oštećene rožnice.

Suho oko nastaje kao posljedica poremećaja u ravnoteži sastavnih komponenti normalnog suznog filma. Poremećaj ravnoteže može nastati zbog smanjene produkcije suza ili pojačanog isparavanja vodene komponente suznog filma. Normalan suzni film treptajem se raspoređuje po površini rožnice i time osigurava optimalnu vlažnost rožnice što je bitno za bistar vid, a osim toga štiti oko od infekcije isplavljući mikroorganizme s površine.

Suho oko zbog načina života i uvjeta rada zahvaća sve dobne skupine, a rizik za razvoj ovoga stanja povećava rad na računalu, suh zrak u zatvorenim, klimatiziranim odnosno grijanim prostorima.

Ukoliko ste prepoznali neke od navedenih smetnji kod Vas osobno i ukoliko nisu jako izražene možete si sami pomoći ukapavanjem umjetnih suza i prilagodbom okolišnih čimbenika koji doprinose razvoju suhog oka. Ukoliko su smetnje izraženije svakako je potreban pregled oftalmologa.

dr. Vlade Glavota, spec. oftalmolog

Nema komentara:

Objavi komentar